Výživové rady se na nás valí ze všech stran. Často si tipy na ideální složení jídelníčku protiřečí a módní vlny vyzdvihují různé potraviny, které jsou ten či onen rok zrovna v kurzu. Ve všech dietních radách a výživových plánech ale najdeme několik věcí společných.
Kolem očí a zraku se vznáší celá řada mýtů. Že oči dostávají nejvíce zabrat, když sledují televizi? Že šilhání u dětí se s věkem napraví? Že vám kontaktní čočky zapadnou do oka? Že konzumace mrkve ubere dioptrie? Nebo že si čtením v šeru kazíte oči? A představte si, že všechno může být jinak…
Stav zraku je jedním z nejdůležitějších faktorů, který ovlivňuje chování řidičů za volantem. Víte, že každé šestnácté auto na silnici může řídit někdo, kdo nevidí zrovna úplně dobře a že dokonce každé sté auto řídí člověk, který by za volantem vůbec neměl co pohledávat?
Nějakou formou alergie trpí více než dva miliony lidí v České republice. Alergické onemocnění vzniká nepřiměřenou reakcí organizmu při aktivaci určité skupiny imunoglobulinů při kontaktu se specifickým alergenem.
První velká evoluční změna lidstva nastala před 2,6 miliony let, když člověk zařadil na svůj jídelníček maso. Ruku v ruce s vývojem organizované společnosti však přicházela potřeba ulovené maso skladovat a uchovávat pro pozdější spotřebu či obchod.
Nastupující jaro bývá nejtěžším obdobím pro alergiky. Vzduch je plný pylů, plísní a prachových částí startujících odezvu imunitního systému, projevující se rýmami a zánětlivými procesy.
V sobotu proběhl desátý ročník největší degustační soutěže piv z minipivovarů ve střední Evropě - Jarní cena českých sládků. Nejúspěšnějším pivovarem se stal Holendr z Valašského Meziříčí.
Dioptrické brýle nosí kolem šesti milionů Čechů. Podle odborníků však může být jejich počet výrazně vyšší. Výjimkou totiž nejsou lidé, kteří se problémy se zrakem rozhodnou řešit na vlastní pěst a bez předchozího vyšetření si pořídí takzvané hotové brýle.