Nestihli jste letos upéct vánoční perníčky dostatečně dopředu? Nevadí! Vyzkoušejte náš recept - perníčky není třeba nechat uležet a je možno si je vychutnat ihned po upečení.
Suroviny
220 g moučkového cukru
600 g hladké mouky
50 g másla
6 lžíc mléka
150 g medu
5 žloutků
2 lžičky perníkového koření
2 lžičky jedlé sody
Postup přípravy
Aby měly perníčky ideální chuť, je třeba zvolit správnou kombinaci koření. Výborné perníčky vám zajistí kombinace skořice, hřebíčku, nového koření, badyánu, muškátového ořechu, zázvoru a citronové kúry, které musíte smíchat v ideálním poměru.
Tuto alchymii však nemusíme podstupovat, směs na perníčky již za nás perfektně namíchali profesionálové z Maminčina koření.
Nejdříve rozmícháme mouku, sodu, perníkové koření a cukr. Poté přidáme 4 žloutky, máslo, mléko, med a zpracujeme vše na těsto.
Těsto necháme 20 minut odpočinout v lednici. V mističce si mezitím rozmícháme žloutek s jednou lžící vody. Tímto budeme potírat upečené perníčky.
Těsto po vyndání z lednice rozválíme na pomoučněném vále na silnější, asi půlcentimetrový plát, ze kterého vykrojíme požadované tvary perníčků.
Perníčky položíme na plech, na který jsme vložili pečící papír a poté pečeme asi 8-10 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
Po vytáhnutí z trouby ještě perníčky potřeme připraveným žloutkem a necháme vychladnout.
Chceme-li mít perníčky ozdobené, můžeme si vyrobit polevu z 1 bílku, 160 g moučkového cukru a citrónové šťávy. Představivosti při zdobení se meze nekladou.
Přejeme dobrou chuť!