Ajvar pochází ze srbské kuchyně, a byl proto dlouho známý jako „srbský salát“ nebo „srbský zeleninový kaviár“. Tradičně se připravuje v polovině podzimu, kdy papriky jsou velmi hojné, je uchováván ve skleněných nádobách a spotřebovává se během celého roku.
Suroviny
Postup přípravy
Lilky a papriky i se slupkou pečte asi 30 minut na 200 °C. Po vychladnutí z nich vydlabejte dužinu. Tu rozmixujte.
Vše přendejte do hrnce, osolte, zalijte olejem a za stálého míchání vařte na mírném plameni asi tři hodiny. Směs nesmí dosáhnout bodu varu.
Až se směs spojí a vznikne kompaktní pasta, přendejte ji do sklenic a zavařte je.
Po otevření vydrží v lednici až měsíc.
Přejeme dobrou chuť!
Autorem receptu je Tomáš Vobořil, majitel restaurace Podolka.