VELKÉ BÍLOVICE
Spolek Velkobílovičtí vinaři z největší vinařské obce ČR zvolil při příležitosti slavnostního otevření vinařské sezóny akcí Ze sklepa do sklepa nejvydařenější odrůdu loňského roku. Překvapivě jí byla jedna z nejrozšířenějších - Veltlínské zelené.
"Veltlínské víno zažívá velkou renezanci a loňský průběh zrání byl pro tuto odrůdu více než příznivý. Vítězná odrůda tak naplňuje to, co ideálně má. Ve vůni i buketu lze zřetelně poznat jeho hlavní charakteristiky. Svěží aroma zeleného pepře s lipovým květem a ovocnými citrusovými tóny. Na jazyku pak lze cítit jemné svěží doznívání. Navíc Veltlínské je vhodné pro postupné dozrávání v lahvích, a tak si jej s chutí mohou vychutnat milovníci vína při jakékoliv příležitosti. Ranná vína této odrůdy jsou vynikající ke smaženým rybám a bílým masům, vyzrálá pak k masu červenému," upozorňuje Stanislav Hrabal ze spolku Velkobílovičtí vinaři.
Když se má zadařit
Veltlínské zelené je odrůdou bílého vína známou již od starověku. První zmínky hovoří o tom, že pochází pravděpodobně z Rakouska. Na území Velkých Bílovic se Veltlínskému zelenému daří již po staletí a víno z této oblasti má tradičně velmi dobrý zvuk. Jedním z předpokladů dobrého zrání vína pro hrozny "veltlínu" jsou totiž teplé slunné svahy a výživnou půdu, které jsou charakteristické právě pro tradiční vinařskou oblast Velkých Bílovic. Nicméně to, jak se víno vyvede, ovlivňuje daleko více faktorů. Loni to byly zejména hojné deště zkraje zrání, které přály rannějších vínům, jakým je právě Veltlínské. V posledním období, těsně pře jejího sklizením, pak na území Jižní Moravy hojně svítilo slunce, které napomohlo ideálnímu dozrání.
Veltlín 51 x jinak
Jen ve Velkých Bílovicích bude možno ochutnat 51 rozmanitých forem Veltlínu. Jak je to možné? Je to velmi jednoduché. Každý velkobílovický sklep, kterých je právě 51, vlastní jedna z rodin, která si nese svou vlastní tradici výroby toho nejlepšího moravského vína. Každý vzorek tak je trochu jiný.